Україна здатна виробляти 2,2 млн т цукру, але немає збуту

28 серпня 2025, 16:52 200

Українські цукрові заводи спроможні виробляти 2,2 млн т цукру, проте наразі переробники не мають змоги реалізувати всю продукцію, тож підтримують виробництво на рівні 1,2-1,3 млн т.

Про це заявила голова Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Яна Кавушевська, пише Open4business.

«У нас є 30 заводів, які можуть виробляти цукор. Напевно, 2,2 мільйони, якби у нас були ринки, де ми можемо продавати цей цукор стабільно і з якимось прибутком, який задовольняє виробників, це було б досить непогано. Це те, що ми можемо оптимально виростити і переробити. Оптимальна завантаженість наявних цукрових заводів — 2,2 млн т», — розповіла вона у радіоефірі.

Експертка зазначила, що основною проблемою цукроварів зараз є експортні ринки, адже внутрішній ринок не зможе поглинути весь вироблений обсяг продукції.

«Ми дуже сподіваємось на відновлення внутрішнього ринку хоча б до довоєнного рівня, до 2022 року. Це було б уже 1,2-1,3 млн т», — сказала Кавушевська.

Вона уточнила, що до повномасштабного вторгнення навіть після втрати частини територій у Донецькій, Луганській областях і Криму внутрішнє споживання цукру в Україні становило 1,2-1,3 млн т. Проте після початку повномасштабного вторгнення внутрішнє споживання скоротилося до 900 тис. т.

Керівниця асоціації констатувала, що українські аграрії у 2025 році скоротили виробничі площі під цукровим буряком до 220 тис. га, що на 15,4% менше минулорічних показників.