Україна має імплементувати до 40% аграрного законодавства ЄС

16 лютого 2023, 11:12 1487

Україна з потужним аграрним сектором як гарантом європейської та світової продовольчої безпеки має з гідністю увійти в сім’ю європейських країн.

Таку думку висловив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Він також окреслив євроінтеграційні пріоритети в роботі міністерства і уряду.

«Серед основних пріоритетів, по-перше, йдеться про зобов'язання за Угодою про асоціацію — ми й надалі за ними рухаємося. По-друге, ми отримали певну оцінку прогресу євроінтеграції від самого ЄС, яка є для нас орієнтиром. По-третє, ми запускаємо селф-скринінг стану європейської інтеграції в контексті не лише Угоди про асоціацію, а в принципі імплементації всього законодавства ЄС. Після цього Україна формуватиме переговорні та робочі групи для вступу в процес переговорів із європейськими партнерами», — розповів Маркіян Дмитрасевич.

За його оцінкою, ці переговори мають стартувати восени або наприкінці цього року.

Заступник міністра також зазначив, як власне відбуватиметься процедура переговорів. Вона розпочнеться з Кластера I, який стосується верховенства права, і який є фундаментальним. Далі поступово сторони перейдуть і до інших кластерів. Питання сільського господарства і розвитку сільських територій обговорюватимуться за Кластером V.

У масиві законодавства ЄС, яке нам потрібно імплементувати, сільське господарство становить приблизно 35-40%. Тож Україна розуміє, наскільки в Європейському Союзі надають увагу цій галузі, додав Маркіян Дмитрасевич.

«Для того, щоб сформувати наші позиції на переговорах із Європейським Союзом, нам потрібні будуть широкі консультації з нашим аграрним сектором. Зрозуміло, ми працюватимемо з асоціаціями», — резюмував він.