У найзамінованішій громаді Харківщини працює лише два агропідприємства

20 травня 2023, 10:30 2531

На території Дергачівської ТГ (Харківська обл.) 27 тис. га орної землі, і зареєстровано 27 сільськогосподарських підприємств. Зараз із них практично працюють лише два — ті, що лишились ближче до Дергачів.

Про це AgroPortal.ua розповів начальник Дергачівської міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

«Основна проблема у тому, що площі заміновані, вони усіяні уламками снарядів, мінами, зокрема протитанковими. Але у двох підприємствах зараз активно проходить посівна кампанія. Щодо культур, то сіють здебільшого бобові, зернові, соняшник. Засівають до 2 тис. га землі, все інше — на простої»,  зазначає В’ячеслав Задоренко.

За його словами, Харківщина — найзамінованіша область в Україні після Луганської та Донецької. Дергачівська ТГ — одна з найбільш замінованих у Харківській області.

«Щоб нам розмінувати всю територію, потрібні десятки років. Зараз ДСНСники в першу чергу працюють для того, щоб забезпечити розмінування територій, де пролягає критична інфраструктура — високовольтні лінії, газові мережі, щоб відновити світло, газ у селах. І тільки після цього почнеться розмінування приватних домоволодінь за заявками. І тільки потім почнеться розмінування сільськогосподарських площ. Зараз ми шукаємо можливості, як це можна зробити частково за рахунок місцевого бюджету, інвесторів і, можливо, тих грошей, які залишились у фермерів. Будемо залучати приватні організації, які надають послуги з розмінування територій»,  говорить  В’ячеслав Задоренко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua