Сумський аграрний університет запускає з китайцями спільну програму

02 серпня 2018, 17:25 2046

Очільники Сумського національного аграрного університету (СНАУ), Інституту прикладної фізики Національної академії наук України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Євроагрофізичний інститут» підписали меморандум про співробітництво з китайскими колегами.

Як говориться у повідомленні університету, документ сприятиме співпраці з навчальними закладами Китаю.

Зазначена угода передбачає підвищення професійної кваліфікації наукових і науково-педагогічних працівників, проведення спільних наукових досліджень, участь в національних та міжнародних освітніх і наукових програмах і проектах, організацію спільних проектів в системі післявузівської та додаткової освіти (в т.ч. аспірантурі, докторантурі), здійснення спільних публікацій наукових та навчально-методичних робіт, а також академічні обміни (студенти, магістри, аспіранти, викладачі, науковці, фахівці та управлінський персонал).

Міського голови міста Суми Олександр Лисенко зазначив, що підписання меморандуму є важливим кроком у співпраці України та Китайської народної республіки.

Старший консультант Муніципального народного уряду міста Сіньсян Чжан Говей відзначив вагомі здобутки СНАУ в галузі аграрних досліджень. Саме тому українські науковці та їхні китайські колеги вирішили спільно добирати теми досліджень, які б відповідали стратегічним запитам обох держав.

Уже восени СНАУ чекає на аспірантів та магістрантів з КНР, які навчатимуться за унікальною українсько-китайською програмою, яка передбачає навчання магістрів протягом першого року на базі СНАУ, наступні півроку — проведення дослідів у Китаї та піврічну підготовку до захисту і власне захист магістерських робіт в Україні.

Навчання аспірантів проходитиме за іншою формулою: перший рік навчання в Україні, два роки практичних досліджень у Китаї і останній рік навчання та захист кандидатських дисертацій у СНАУ.

З метою якісної підготовки кожному студенту буде призначено двох керівників: викладач СНАУ опікуватиметься теоретичною підготовкою, а китайский викладач супроводжуватиме студентів під час перебування в КНР та керуватиме практичними дослідженнями.