Сподівається на діалог: аграрний єврокомісар здивований скаргою України до СОТ

19 вересня 2023, 09:24 2087

Єврокомісар із сільського господарства, поляк Януш Войцеховський здивований поданням Україною скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Словаччину та Угорщину, які всупереч рішенню ЄС в односторонньому порядку заборонили експорт української агропродукції.

Про це він заявив на пресконференції після засідання Ради ЄС із сільського господарства, пише «Інтерфакс-Україна».

«Я дуже сподіваюся, що ми вирішимо ці питання шляхом діалогу і взаємної згоди. Проаналізувавши всі технічні аспекти того, що пропонує Україна, я, як і раніше, налаштований оптимістично і все ще сподіваюся на цей діалог», — сказав Януш Войцеховський.

Єврокомісар додав, що скарга з боку України до СОТ перешкоджає цьому діалогу, але він вірить у такий шлях вирішення конфлікту, який виник.

Він заявив, що ЄС повністю усвідомлює складне становище України в умовах жорстокої агресії рф, тому готовий надати їй свою допомогу, але так, щоб європейські фермери були захищені, «а не скинуті в прірву».

«Тому нам потрібне взаєморозуміння, тому нам не потрібні жодні санкції, і ми вирішуємо ці питання шляхом діалогу», — наголосив Януш Войцеховський.

На його думку, буде дуже легко довести, що Україна не постраждала з погляду обсягів експорту, а за час дії заборони від початку травня до середини вересня цього року змогла наростити транзит через чотири прикордонні країни.

«Що ж, ситуація сьогодні така, як є, і ми подивимося, що конкретно запропонує Україна, і як це вплине на експорт з України в жовтні. Ми почекаємо і подивимося, що буде, якщо Україні вдасться експортувати більше, коли заборону буде знято», — зазначив єврокомісар.

Він додав, що на засіданні знову обговорював можливості знайти додаткові витрати, щоб зробити альтернативний транзит прибутковим.