Соняшникова олія на експорт подорожчала на третину

02 травня 2022, 18:00 1208

Зростання експортних цін на бутильовану рафіновану дезодоровану соняшникову олію спостерігається в Україні з кінця лютого.

Про це йдеться у повідомленні ІА «АПК-Інформ».

Ціни пропозиції на бутильовану рафіновану дезодоровану соняшникову олію в зазначений період зросли на 0,5-0,63 $/л (або на 33-39%) і станом на 28 квітня переважно варіюються в межах 2-2,25 $D/л FCA.

«Подорожчання продукту було обумовлено зменшенням кількості його пропозицій внаслідок повної зупинки діяльності чи суттєвого скорочення обсягів виробництва переробними підприємствами внаслідок російсько-української війни, зокрема й часткової окупації країни», — пояснюють аналітики. 

Крім того, в умовах закриття морських портів через блокаду та руйнування портової інфраструктури експорт як олії, так і решти сільгосппродукції переорієнтувався на сухопутні кордони, пояснюють спеціалісти. Це призвело до перевантаження залізничної та автомобільної інфраструктури, що сприяло додатковим затримкам поставок бутильованої олії на зовнішні ринки. Попит імпортерів водночас оцінювався як досить високий, що також надало підтримку цінам.