Роль фермерів у забезпеченні України продовольством буде збільшуватись

06 червня 2022, 17:07 1061

Більше 50% довоєнного випуску сільгосппродукції надходило від домогосподарств та фермерських господарств — дрібних виробників.

Вони обробляють близько 21 млн га з 42,7 млн сільгоспземель в Україні. І це переважно власна земля, не в оренді. Такі дані наводить віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський на своєму Телеграм-каналі

Олег Нів’євський

«Дрібні виробники не так орієнтовані на експортні культури, тому не так сильно залежать від портів. В буремні середні 90-ті городи/паї для багатьох були спасінням, і зараз це також буде мати більшу вагу. Я очікую на більшу роль дрібних фермерів/одноосібників у забезпеченні України своїм продовольством, це наша подушка безпеки на час війни, яка швидше за все буде розвиватись/збільшуватись за рахунок великих та середніх агробізнесів».

Олег Нів’євський каже, що ситуація зараз насправді вкрай важка. Порти заблоковані. «Тільки почались реальні перемовини щодо гуманітарних конвоїв, росія одразу починає знищувати портову інфраструктуру. Позавчора розбомбили «Ніка-Тера» — один із найбільших зернових терміналів у Миколаєві. Думаю, таких випадків буде більше», — пише він.

Минулорічного та цьогорічного зерна треба буде вивезти близько 50 млн т. Залізницею — нереально. Тобто буде тиск на внутрішні ціни, і багато зернових та олійних агробізнесів можуть просто збанкрутіти.