Ринок землі в Україні розвивається позитивно: аналітика від експерта

16 лютого 2024, 14:25 1179

Сьогодні 77%, або 32,9 млн га сільськогосподарських земельних ділянок зареєстровано в Дерземкадастрі. В обігу знаходиться 1,05% від загальної площі сільгоспземель.

Про це розповів віцепрезидент Київської школи економіки, керівник проєкту «Земля незламності» Олег Нів’євський під час онлайн-вебінару від USАID Агро. 

Він відзначає, що дана цифра приблизно відповідає тим показникам, які є в інших розвинених країнах.

propData.content.image
Олег Нів’євський, віцепрезидент Київської школи економіки, керівник проєкту «Земля незламності»

432 тис. га в цілому змінили власників, і ціна землі становила приблизно 36 тис. грн/га. Ще важливо, що земля, яка змінює власника, залишається, не відбувається її викуп. Важливим елементом доходу для громад і їхнього відновлення є результати аукціонів на «Прозорро. Продажі», продаж оренди сільгоспземлі комунальної власності, а також є попит на землю, і це приносить достатні ресурси громадам.

Він додав, що функціонування ринку землі збільшує надходження тих, хто цією землею володіє та користується. За 2023 рік показник зріс майже на 10%. 

propData.content.image
Олег Нів’євський, віцепрезидент Київської школи економіки, керівник проєкту «Земля незламності»

Це хороший сигнал в частині того, що збільшуються доходи людей через той факт, що функціонує ринок землі, відповідно, є можливість для власників землі генерувати додаткові кредитні ресурси.

За його словами, капіталізація ринку зростає, і це гарний результат через те, що земля може змінювати власність. В обігу переважає товарна земля, яка була під мораторієм. Попит на оренду комунальних сільгоспземель також підвищується. Із середини липня 2023 року прослідковувався висхідний тренд на ціни оренди землі.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua