путін підняв питання подальшої долі зернового коридору

07 вересня 2022, 12:00 2578

На Східному економічному форумі путін підняв питання подальшої долі «зернового коридору».

 Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на слова путіна під час виступу на Східному економічному форумі.

«Може варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за цим маршрутом. Я обов'язково пораджусь на цю тему з президентом Туреччини Ердоганом. Адже ми з ним виробили механізм вивезення українського зерна, перш за все, щоб допомогти найбіднішим країнам, а що відбувається на практиці», — заявив путін.

Він стверджує, що майже всі судна з українським продовольством «прямують не до найбідніших країн, а до країн Європейського Союзу».

«Як багато європейських країн у колишні століття діяли як колонізатори, так і продовжують діяти сьогодні. У черговий раз просто обдурили і продовжують обманювати. Очевидно, що за такого підходу масштаб проблем із продовольством у світі тільки наростатиме. На жаль, що здатне призвести до небувалої гуманітарної катастрофи», — додав він.

У консалтингово-аналітичній компанії Barva Invest  переконані, що все це інструмент шантажу Заходу (як рф вже це робить із газом). Але для України це реальний ризик зриву морського експорту, який відповідно до умов діє 120 днів (з 22 липня по 19 листопада) і автоматично продовжується за відсутності заперечень. Ось ці причини рф і шукає.

Barva Invest

Головний терорист викривив причину заблокування та подальшого розблокування українських портів (забувши що попередня версія рф була в тому, що рф їх не блокувала). Звинуватив Захід у обмані та імперіалізмі — в тому, що зерно з портів йде не до країн, що розвиваються, а до ЄС. Сказав що всього 3% було направлено до «країн, що розвиваються». Але в нас все записано. Чи були сумніви, що вірити росії не можна?

У свою чергу радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що росія не має підстав для перегляду зернової угоди, завдяки якій Україна експортує зерно з портів Чорного моря, а умови угоди суворо дотримуються. Позицію рф Подоляк назвав «несподіваною» та «безпідставною».


Для довідки: експорт українського зерна проходить згідно з «зерновою угодою», укладеною між Україною, росією, Туреччиною та ООН. Контроль за роботою морського коридору і збереженням операції покладено на координаційний центр у Стамбулі.

У межах «зернової угоди» з українських портів майже щодня виходять кораблі з продовольством. Судна везуть агропродукцію в різні країни, включаючи держави Африканського континенту.