Про зерновий коридор. Перші результати без емоцій

03 вересня 2022, 10:46 2972
Андрій Ярмак

1.5 млн. тон продукції експортовано за серпень, це багато, чи мало?

Враховуючи, що через порти Дунаю експорт склав приблизно стільки ж, залізниця «випхала» під 1 млн і автотранспорт — близько 0,5 млн, то загальний обсяг сягнув 4,5 млн. тон. Це, звичайно, прогрес. Але...

  • рік тому за серпень було вивезено в півтора рази більше, два роки тому — також.
  • і найголовніше — це внутрішні ціни, які отримує виробник — вони також мають позитивний тренд, але не більше того...

Кукурудза — головний експортний товар — ціни після відкриття коридору не виросли. Порівняно з цінами до війни вони зараз на 37% нижчі в гривні на 56% нижчі в доларах США. Іншими словами, зараз за кожну тонну кукурудзи аграрії отримують лише близько 44% того, що отримували до війни. І я не буду говорити про те, наскільки зросла собівартість.

Пшениця продовольча — зерновий коридор дав зростання ціни на 12%, але ціни зараз в гривні на 41% нижчі ніж до початку повномасштабного вторгнення рашистів і на 59% в доларі.

Краща ситуація з олійними (соняшник, ріпак, соя), де зростання ціни є значно відчутнішим після відкриття коридору. Але  тут є велике але — ми зараз перейшли на експорт сировини (соняшнику), а не соняшникової олії.

Що це означає? 
  • Значно менша експортна виручка для країни, бо #олія + #шрот дають вищу приблизно на 40% виручку, ніж соняшник.   
  • Зменшення внутрішньої переробки, робочих місць, податків, тощо.
  • Навіть зростання цін на соняшник та сою після відкриття коридорів не значить, що ціни прямо задовільні. Адже вони й далі вдвічі нижчі, ніж до початку війни! Повторюся - витрати суттєво зросли. 

Чому ціни — це найважливіший показник зараз?

  • бо на підставі рівня ціни виробник (фермер) приймає рішення про посів, або вирішує не сіяти, якщо не бачить перспективи вирощування при такій ціні,
  • бо якщо він зможе продати по ціні, яка перекриває витрати, він зможе фізично посіяти, а, якщо в збиток, то посіяти або не зможе, або посіє менше.

Чи будуть сіяти аграрії озимі культури в тих самих обсягах? 

  • Думаю, що по пшениці зменшення буде дуже різким. Фактично наступного сезону Україна може зникнути з топ-10 світових експортерів цієї культури, концентруючись на внутрішньому ринку.
  • Можливо, ріпак будуть навіть розширяти, адже він майже втричі дорожчий ніж пшениця і там транспортна складова не така велика. Але ріпак таж зараз вдвічі дешевший, ніж до війни в доларі, а витрати зросли. Тому там надприбутків теж немає.

Чи будуть сіяти ярі на весні — залежить від того, чи рашистська нечисть буде ще най той час топтати нашу землю і загрожувати судноплавству. 

В цілому, з позитиву, що я бачу по зерновому коридору — це поступове збільшення розміру кораблів, які заходять до наших портів. Хоча й далі переважають невеликі і не надто ефективні кораблі.

Також з негативу — переважна більшість експорту йде до Туреччини. Тобто наша географія поки що не оптимальна для отримання високих цін.

Де-факто, зерновий коридор дав певний результат, але він не вирішив проблему дорогої логістики. Як тільки цю проблему буде вирішено, #експорт залізницею і автотранспортом зерна впаде майже до нуля. Якщо ж люди вивозять мільйони тон авто та залізничним транспортом, значить зараз поставки через порти не дає значних переваг по ціні або ж абсолютна більшість учасників ринку не отримує доступу до цього коридору.

Думаю, що далі, можливо, буде краще і буде зростання ціни, по мірі зростання довіри до цього шляху експорту. Сподіваюся на це. Але рашистам я, звичайно, ніколи вірити не зможу. Думаю, що вони, як тільки побачать позитивну динаміку, постараються влаштувати якийсь теракт, щоб знову транспортні компанії боялися відправляти до нас кораблі.

Давайте чесно — рашисти зараз використовують зерно і продукти як інструменти терору світової спільноти.  І вони стараються усунути головного конкурента на ринку пшениці та соняшникової олії, яким є для них Україна, за допомогою зброї. Тобто, це озброєний тероризм проти продовольчої безпеки світу. 

Змінити це може лише ЗСУ, а не різні імпотентні міжнародні організації. Ага, і Туреччина грає на боці рашистів. Це теж потрібно розуміти. Там теж свій фюрер. Отже, не забувайте підтримувати ЗСУ та хлопців і дівчат на передовій - це найкраща аграрна інвестиція сьогодні!

Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.