Поступки країні-агресору у питанні зернового коридору — хибний шлях

07 вересня 2023, 14:50 1149

Україна готова обговорювати з Туреччиною і ООН пропозиції, які будуть запропоновані як компромісні, але в даному випадку принциповою і незмінною залишається позиція — ми не можемо допомагати росії виходити з підсанкційного тиску.

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Media Center Ukraine.

«Пропозиція про роботу зернового коридору без росії передана Туреччині, але поки щодо цього питання немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі вже проходять територіальним морем Румунії, Болгарії та Туреччини та проходять протоки без обмежень, то це є насправді ірраціональним шляхом, оскільки в межах «зернової ініціативи» країна-агресор обмежувала прохід суден або регулювала доступ до того чи іншого порту. Насправді в гуманітарному коридорі, яким вийшло поки що лише 4 судна з Одеси, немає обмежень, які б встановлювалися кимось щодо української продукції. І це може бути одним із варіантів для врегулювання ситуації», — зазначив Василь Боднар.

За його словами, з іншого боку, триває комунікація з ООН за результатами перемовин для того, щоб виробити узгоджені позиції.

«Також очікуємо на комунікацію між Україною і Туреччиною, щоб зрозуміти, куди далі рухатися. Ми займаємо конструктивну позицію до наших партнерів, Туреччини та ООН як посередників, і будемо напрацьовувати механізми, які будуть вигідні для нашої сторони, але не порушуватимемо принципові позиції щодо зняття санкцій з росії, оскільки це — абсолютно хибний шлях», — заявив Василь Боднар.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua