Перевезення зерна залізничним транспортом зменшились на 6%

13 лютого 2019, 08:00 2766

Частка доставки зернових вантажів з лінійних елеваторів у морські порти залізничним транспортом за 2018 рік у порівнянні з 2017 р. зменшилась на 6%, автомобільним — зросла на 3%, річковим — збільшилась теж на 3%.

Про це повідомив заступник директора з логістики «Дельта Вілмар» Валерій Ткачов під час конференції «Стратегія експорту. Трейдинг і логістика», організованої компанією «ПроАгро».

Водночас голова правління «Українського логістичного альянсу» Володимир Іващук виділив 4 основні проблематики «Укрзалізниці».

«Наявність вагонів: внутрішній резерв вагонів «Укрзалізниці» задовільний — 1500 приватних вагонів суттєво покращили ситуацію у сфері залізничних перевезень. При цьому друга проблема в тепловозах, яких недостатньо, і гроші на них поки що не передбачені. Третя проблематика — капремонт інфраструктури: якщо навіть буде достатньо рухомого складу, розігнатися на таких коліях він не зможе. А основна проблема на сьогоднішній день, яка здатна перекрити усі попередні, — це питання кадрів», — зазначає Володимир Іващук.

Незважаючи на різність думок, експерти ринку відзначили ряд позитивних зрушень в логістичній сфері українського АПК та у роботі «Укрзалізниці», зокрема, за останній рік. Насамперед, це запровадження продажу вагонів через аукціони «ProZorro. Продажі», збільшення маршрутизації та точок відвантаження, законодавча передумова появі приватної тяги, збільшення тяги на ступеневі маршрути, які в подальшому застосовуватимуться по залишковому принципу і вагонами приватного парку.