Невелика виноробня може вийти у прибуток за кілька років

14 вересня 2025, 16:00 293

Крафтове виробництво вина може стати прибутковим за кілька років.

Про це розповіли виданню Vector самі виробники.

Зокрема, керівниця виноробні Vinoman (випускає 12 тис. пляшок) Христина Пекур зазначила, що її виробництво вийшло на мінімальний прибуток за два роки. 

«Якщо хочеться спробувати себе у цьому ремеслі, як мінімум 100 тис. євро не завадять», — розповіла вона про обсяги інвестицій.

Христина Пекур наголосила, що принципово обмежує зростання виробництва.

«Обсяги, які ми трохи нарощуємо, залишаються у тій кількості, яку можна контролювати за всіма показниками. Максимум, на який можемо вийти,  це 25 тис. пляшок, а масовий продукт нас не цікавить», — зазначила вона.

Засновник виноробні Biologist Ігор Петренко, який намагається балансувати між крафтом та масштабом і виробляє 55 тис. пляшок на рік, також отримав прибуток за два роки. Обсяг початкових інвестицій склав $300-400 тис. Водночас Biologist використовує лише половину ліцензійного ліміту на 100 тис. л й експортує продукцію до восьми країн.