Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
З травня по грудень 2018 року було експортовано 2,4 тис. тонн вітчизняної білоголової капусти, що у 6,2 разів більше, ніж в аналогічний період сезону 2017/18 та у 5,6 разів більше, ніж за весь минулий сезон (було експортовано 431 тонна).
За повідомленням УПОА, таких результатів вдалося досягти попри зменшення власного виробництва, викликаного скороченням площ під цією культурою і несприятливими погодними умовами.
Також, незважаючи на підвищення цін на українську капусту в 2,5 рази порівняно з минулим роком, вона користується попитом експортерів. Відвантажувати цю продукцію фермери готові не дешевше, ніж 7,5-10 грн/кг або 0,27-0,36 $/кг.
Аналітики пояснили, що збільшення українського експорту, зокрема зумовлено суттєвим скороченням врожаю у сусідніх країнах, а також в ЄС, через посуху та непомірну спеку влітку.
Таким чином, якщо минулого сезону фактично єдиним покупцем української капусти виступала Білорусь, то в поточному сезоні основними експортними напрямками є Молдова, Польща та Румунія.
Експерти асоціації прогнозують, що тенденція до збільшення експорту білоголової капусти з України буде спостерігатися і надалі. Адже у країн-імпортерів наразі висока ціна на овоч та обмежена пропозиція.
«В Польщі наразі капуста коштує в середньому на 40% дорожче, ніж в Україні. Більш того, багато з місцевих виробників відмовляються від збуту в очікуванні ще більш високих цін. Тож польські трейдери вимушені шукати альтернативи на зовнішніх ринках», — додали в УПОА.