На Харківщині відновив роботу Савинський елеватор, фермери готуються до посівної

29 січня 2023, 12:00 2371

Савинська громада Харківської області переважно займається сільським господарством. Через окупацію багато місцевих аграріїв не сіялися. Зараз у них головна проблема — розмінування, щоб відновити роботу.

Про це розповіла начальник Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун, повідомляє «Слобідський край».

«На території громади розташоване підприємство NOVAAGRO з вирощування курчат, яке відновилося і почало працювати. Вже й курчат запустили. Також почав працювати Савинський елеватор. Коли була окупація, всі виїхали, але зерно вивезти не змогли. Окупанти, які думали залишитися надовго, теж не стали нічого вивозити. Зерно збереглося, підприємство зараз відпрацьовує по своїх постачальниках. Зрозуміло, щось було викрадено, щось пошкоджено, цим займаються правоохоронні органи. Найголовніше — всі елеваторні споруди збереглися, люди починають виходити на роботу»,  зазначає Оксана Супрун.

Вона додає, що ще одне підприємство у громаді, з вирощування грибів, дуже пошкоджене, але тут сподіваються, що й воно відновить свою роботу. 

«Багато аграріїв не сіялися через окупацію. Зараз всі повернулися та запрошують до себе спеціалістів ДСНС, щоб розмінувати свої поля, бо хочуть працювати. Багато людей кажуть: «Ми навесні повертаємося. Будемо відбудовуватися». Всі на весну мають грандіозні плани, від повернення додому до перемоги. У нас сільськогосподарський край, дай Боже, навесні все запрацює, поля розмінують і засіють. Це дасть наснаги на продовження життя», — сподівається Оксана Супрун.