Думка: В Україні важливо розвивати несільськогосподарські види діяльності на селі

03 травня 2021, 08:00 3828

Сучасне сільське господарство стає все більш автоматизованим та технологічним. Тому говорити про створення робочих місць і розвиток інфраструктури сільських територій виключно завдяки створенню нових тваринницьких комплексів чи ягідних господарств та кооперативів у селах є чистим популізмом.

Таку думку в блозі на AgroPortal.ua висловила голова правління Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева.

За її словами, з боку держави основним завданням є забезпечення базової інфраструктури для комфортного проживання в сільський території — доріг, швидкісного інтернету, доступу до освітніх послуг та послуг з охорони здоров'я.

«Має сенс на урядовому та законодавчому рівні стимулювати розвиток несільськогосподарських видів діяльності на селі, які якраз і можуть стати джерелом створення нових робочих місць і аргументом для молоді залишатись у регіонах. До таких видів діяльності відносяться і зелений, гастрономічний або екологічний туризм, і переробка с/г продукції, і технологічні виробництва, які можуть бути розташовані неподалік від великих регіональних центрів, але давати робочі місця в селах», — вказує Ольга Трофімцева.

N.B. Де ми хочемо бачити наш АПК через 20 років?

При цьому вона наголошує, що не варто недооцінювати і важливість розвитку сімейного та малого фермерства, яке може бути орієнтоване на нішеві, органічні та крафтові (традиційні, локальні) продукти, попит на які в містах-мільйонниках та регіональних центрах буде зростати.

«Реформа децентралізації має бути також частиною політики розвитку сільських територій і не йти врозріз із агрополітичними цілями в даній сфері. Інакше ми ризикуємо отримати викривлену вертикаль управління не лише в аграрному секторі у виконавчій гілці влади, але і втратити можливість цілісного підходу до реалізації політик у регіонах», — каже експертка.