Громади зобов’яжуть проводити інвентаризацію землі кожні 5 років

23 лютого 2022, 12:41 1460

Верховна Рада України днями ухвалила за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

Відповідне рішення підтримало 264 народних обранці, говориться у повідомленні парламенту.

Нормами законопроєкту пропонується:

  • закріпити обов’язковість публікації додатків до рішень і проєктів рішень рад, а також порядків денних постійних комісій; 
  • обов’язковість онлайн-трансляцій сесій місцевих рад; 
  • створюється відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади; 
  • кожні п’ять років проводиться суцільна інвентаризація всіх об’єктів права комунальної власності територіальної громади; 
  • учасники сесій ради мають доповідати державною мовою; 
  • закріплюються гарантії прав депутатів місцевих рад; 
  • усувається колізія щодо кворуму на засіданнях постійних комісій місцевих рад.

Як розповів народний депутат Роман Лозинський на своїй сторінці у Facebook, законопроєкт передбачає запровадження реєстру та інвентаризацію комунального майна: землі, приміщень та іншої власності громад — платників податків. 

«Майно пропадає, а з ним і гроші. Гроші, які мали би йти до бюджету, а звідти — на садки-школи, лікарні, дороги та розвиток громад. Також цей інструмент дозволить інвесторам знаходити у громаді цікаві об’єкти для капіталовкладень», — пояснив він.

Також серед новацій — онлайн-трансляції сесій місцевих рад. Вони мають стати обов’язковими для всіх муніципалітетів (на сайті громади або через YouTube, Facebook тощо). 

Депутат пояснив, що публікації у відкритому доступі додатків до проєктів рішень і проєктів порядків денних постійних комісій дозволять громадянам краще контролювати, які питання місцевого значення розглядаються радою та виконкомом.