Думка: Діджиталізація зекономить АПК щонайменше 32 млрд грн

19 листопада 2019, 08:00 1585

Аналоговий період у сільському господарстві вичерпує себе — провідні аграрні економіки світу вже входять у цифрову еру «другої зеленої революції».

Таку думку у ході зустрічі з представниками ЗМІ висловила громадський діяч, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. Ольга Трофімцева.

За її словами, впровадження систем діджиталізації в аграрному виробництві України — достатньо «молодий» напрямок роботи, водночас розрахунки ефективності від впровадження цифрових технологій на базі існуючих кейсів є більш ніж позитивними. Заощадження на добривах та ЗЗР (засоби захисту рослин) досягають 30%, насіння — 10%, палива — 20%, збільшення врожаю — щонайменше 15%.

«У масштабах аграрної галузі діджиталізація землеробства може забезпечити економію (або підвищення доходів сільгоспвиробника) тільки на матеріально-технічних ресурсах в обсязі щонайменше 32 млрд грн», — вказує експерт.

При цьому Ольга Трофімцева додає, що діджиталізація — це не лише інструмент для конкурентного виробництва.

«Розвиток цифрової інфраструктури сільських територій створить нові переваги (навчання, отримання сучасних послуг, здійснення електронної комерції) та дасть змогу перенести переваги міста у село», — вважає вона.

Загалом, за її словами, Інтернет створює для сільських громад нові можливості економічно-соціального розвитку, а для України питання сільського розвитку — це питання національної безпеки та протидії таким процесам як збезлюднення сільських територій, втрата носіїв знань, практик та традицій, випадіння сільського населення з виробничих та суспільних процесів держави (практично «внутрішня еміграція») тощо.


Світлана Плішко, AgroPortal.ua