Думка: Деградація ґрунтів і зрошення — виклики для аграрної України

21 січня 2019, 09:37 1603

Агропромисловий комплекс в Україні слід розглядати як систему державного сектору, а не лише як сільськогосподарське виробництво.

Таку думку у рамках Міжнародної виставки «Зелений тиждень» висловила заступник міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева.

За її словами, «перед Україною сьогодні стоїть багато викликів, проте країна впорається з ними, адже сільськогосподарські технології в аграрному секторі розвиваються дуже швидко».

«Насамперед, ми бачимо деградацію ґрунтів через кліматичні зміни, через неправильно підібрані технології обробітку груту або через відсутність сівозміни як такої — в деяких регіонах компанії сіють соняшник рік за роком», — наголосила Ольга Трофімцева.

Важливим є і управління водними ресурсами.

За словами заступника міністра, в радянські часи в Україні дуже добре були розвинені системи зрошення, вони були субсидовані державою і займали більше 1,5 млн га, включаючи Крим.

«Наразі ми маємо менше половини мільйона гектарів в Україні під зрошенням. І головною проблемою є застаріла інфраструктура. Це означає, що ми повинні вкласти чималі гроші для її покращення, адже структурні виклики змушують нас поліпшувати в цілому ґрунти, рибне господарства, лісове господарство тощо. І це не тільки завдання держави, але і агробізнесу, ми разом маємо турбуватися про добробут країни», — резюмувала Ольга Трофімцева.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua