Воєнний «забіг» українського аграрія — залишитись «на плаву»

22 серпня 2022, 07:00 4145
Лідія Озерова

Аграрії України без перебільшення знаходяться у найдовшому та найвиснажливішому «забігу» в історії незалежності. Значна частина агровиробників, які зазнали втрат через війну, особливо прямих, оптимізують свою діяльність. І першочергове завдання — залишитись «на плаву». Про прибутки цього сезону, на жаль, не йдеться.

В таких умовах, коли ресурси обмежені і планувати наперед досить складно, головною метою стає допомогти аграрію задіяти його ресурси і можливості максимально ощадливо та ефективно.

Для цього компанія «Сингента» працює відразу в кількох напрямках. 

Перший — індивідуальні рішення для агровиробників. Орієнтовно з 1 жовтня 2022 р. компанія запропонує аграріям нову комерційну політику, яка враховуватиме зміни на ринку і найбільш нагальні виклики.

Другий — логістика та максимально безперебійне надходження ресурсів до агровиробництв. З огляду на певні перебої з постачанням діючих речовин (ДР) останніми роками та під час війни, йде робота над створенням резерву ДР в Європі, щоб за потреби забезпечити поставку ЗЗР до України якнайшвидше і з найменшими витратами.

Третє — синергія зусиль для максимально ефективного результату. Ми йдемо у трейдинг, щоб підтримувати аграріїв не лише у виробництві, а й вирішувати логістичні проблем для експорту агропродукції з України, інвестуючи $1,2 млн в закупівлю спеціалізованих контейнерів для перевезення сипучих вантажів з метою експорту залізницею надлишків українського зерна до країн Європи 

Новий рельєф АПК України

Воєнна реальність формує новий рельєф агропродовольчого комплексу країни. Не виключено скорочення посівів/незасіяні площі, особливо у прикордонних областях. Наявні уже зміни, пов’язані з розривом логістичних ланцюжків. Збут надлишків вирощеного зерна на експорт залишається чи не найболючішим із поточних питань. У порівнянні з довоєнним часом, ліквідність упала в рази. Кількість грошей на ринку значно менша, ніж кількість зерна.

Якщо говорити про постачальників матеріально-технічних ресурсів, то варто звернути увагу і на те, що генеричні компанії стануть менш конкурентними, і вже не зможуть змагатися на ринку за рахунок меншої ціни. Зміни відбуваються зараз і в наступні роки стануть ще помітнішими.

Але не йдеться і про те, щоб відмовитися від сучасних технологій. Навіть за поточних складних умов, ми спостерігаємо зростаючий попит на автоматизацію та цифровізацію фермерських господарств. Більшість аграріїв розуміє: інновації й досконаліші методи ведення агробізнесу закладають сталий розвиток господарства, допомагають прицільно вирішувати не тільки базові, а й складніші питання.

«Треба бігти з усіх ніг, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти як мінімум удвічі швидше», — казала Аліса в Країні Чудес. Невпинний рух вперед того вартий, адже перемога буде за нами і настане час розквіту — інновації в тому відіграватимуть провідну роль.

Нові тенденції

Нові тенденції в сільському господарстві — це, насамперед, smart землеробство та ефективне використання часу і ресурсів. 

«Сингента» вже зараз активно випробовує малооб’ємне внесення ЗЗР за допомогою дронів, напрацьовує програми з використання штучних нейромереж у рослинництві, і готова ділитися новим досвідом з аграріями.

Ми як і раніше інвестуємо в створення і випробування агротехнологічних новинок задля збільшення врожайності і підвищення якості— наші фахівці розробляють нові молекули, а це надзвичайно коштовний та наукоємний процес.

Ми не припиняємо інвестиції, не скорочуємо штат попри воєнні дії на території держави, навпаки — відкриваємо додаткові вакансії та посилюємо нашу експертизу. На початку діяльності в Україні, «Сингента» налічувала 24 працівника – зараз їх у десятки разів більше. 

Не варто чекати, коли прийде момент для відновлення країни. Поступово, кожного дня, ми вже рухаємося у цьому напрямку, продовжуючи постачити на ринок України новітні агротехнологічні рішення, впроваджуючи гнучкі програми для покращення ліквідності господарств, адже від їх успіху залежить економіка країни зараз і в майбутньому. У порівнянні з минулорічними показниками компанія збільшила обсяг податків до бюджету на 15%.

Україна — це незламний дух, креатив, завзятість, ентузіазм та інноваційність. Ми віримо в майбутнє аграрної держави і долучаємося до його створення.

Лідія Озерова, керівник бізнесу ЗЗР ТОВ «Сингента»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.