Фрахтові ставки на перевезення зерна морем впливають на його конкурентоспроможність

27 квітня 2024, 08:40 998

На початку запуску українського зернового коридору фрахтові ставки були захмарними, оскільки не кожен був готовий заходити в українські порти. Але чим більше було успішних проходів суден, тим стрімкіше знижувалася вартість фрахту. Аналітики прогнозують, що цей знижувальний тренд збережеться і надалі.

Про це повідомив аналітик логістичного ринку «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко під час конференції Black Sea Grain 2024.

propData.content.image
Максим Харченко, аналітик логістичного ринку «УкрАгроКонсалт»

Напрямки, в яких Україна не втрачає,  наприклад, експорт 30 тис. т кукурудзи до Іспанії: фрахт на перевезення з Одеси коштує $32/т, тоді як фрахт із Констанци — лише $20/т. Різниця у $12 викликана насамперед воєнними ризиками, і до зменшення ціни тенденція поки що не прямує. Це впливає на конкурентоспроможність зерна, особливо якщо відправляти його до Китаю: тоді ще одна премія з’являється за проходження Червоного моря.

Аналітик зазначив, що у Червоному морі досі відбуваються атаки хуситів на торговельні судна. Відомо, що деякі французькі компанії вже перевозять пшеницю до Азії в обхід Африки, через мис Доброї Надії. Проте українські судна все ще рухаються через Червоне море. Максим Харченко висловив сподівання, що найближчими місяцями ситуація в Чорному та Червоному морях буде спокійною, тому фрахт здешевшає.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua