Експорт української соняшникової олії наблизився до рекорду

02 травня 2024, 13:59 1016

Експорт соняшникової олії з України у вересні-квітні 2023/24 МР склав понад 4,4 млн т, що на 17% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону та стало другим за величиною обсягом експорту за всю історію після показника 2019/20 МР (4,49 млн т у вересні-квітні).

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Підвищенню попиту на дану продукцію поточного сезону з боку ключових світових імпортерів сприяла більш приваблива ціна на соняшникову олію порівняно з іншими рослинними оліями, внаслідок чого українські заводи активно нарощували переробку соняшнику», — говориться у повідомленні.

Також аналітики зазначають, що важливим чинником виступає забезпечення відносно стабільних відвантажень олії морським транспортом.

Оцінка експорту соняшникової олії на сезон-2023/24 була збільшена експертами до 5,6 млн т (+4% до квітневої оцінки; -1% до 2022/23 МР). Однак, зважаючи на те, що вже близько 79% від прогнозу експортовано, до кінця сезону очікується значне зниження помісячних обсягів відвантаження.

Так, скорочення експорту даної продукції вже в травні-серпні поточного сезону може бути зумовлено зниженням переробки соняшнику на тлі вичерпання його запасів, які в цілому по країні на початок травня оцінюються фахівцями як мінімальні за останні три сезони.