Про це написав генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
«Тільки за квітень поточного року овочі борщового набору зросли в ціні на чверть, із 70 грн у березні до 87,3 грн у квітні поточного року. Беззаперечним лідером зростання є капуста — більше 43%», — повідомив він.
Також експерт навів цифри, як змінились ціни цієї весни та за останній рік:
- капуста: у березні 2019 р. середня ціна в країні становила 17,3 грн за кілограм, а у квітні — 24,8 грн. За місяць зростання відбулось на 43%.
- цибуля: у березні цього року — 18,5 грн, у квітні — 24 грн. За місяць цибуля додала майже 30%.
- буряк: березень 2019 р. — 12,6 грн, квітень — 14,7 грн. Буряк подорожчав на 17%.
- морква: перший весняний місяць — 11,4 грн, квітень цього року — 13,1 грн. Індекс зростання 15%.
- картопля: березень 2019 р. — 10,2 грн, місяць потому — 10,7 грн. За місяць вартість підвищилась на 5%.
А за останній рік овочевий набір підвищився на 77%, із 49,4 грн у квітні 2018 року до 87,3 грн у квітні 2019 року, додав Дорошенко:
- цибуля: квітень 2018 р. — 6,8 грн, квітень 2019 р. — 24 грн. За рік вартість цибулі підстрибнула в 3,5 рази.
- капуста: квітень минулого року — 9,2 грн, квітень цього року — 24,8 грн. Капуста подорожчала в 2,7 рази.
- картопля: рік тому — 7,8 грн, у квітні 2019 р. — 10,7 грн. За останній рік ціна зросла на 37%.
- буряк: 2018 р. — 12,7 грн, 2019 р. — 14,7 грн. За рік буряк подорожчав на 16%.
- морква: у квітні минулого року — 12,9 грн, у квітні 2019 р. — 13,1 грн. Індекс зростання лише 1,5%. Саме вона була рекордсменом із подорожчання минулого року, її ціна почала стабілізуватися лише в липні.
Споживча інфляція в квітні склала 1%. Також на 1% девальвувала національна валюта. Курс НБУ на початок квітня становив 26,3 грн/$, а на 30 квітня — 26,6 грн/$.
«На цьому прикладі можна добре побачити різницю в інфляції для людей із різними доходами. Той, хто отримує субсидію на сплату комунальних послуг, витрачає на цей набір овочів 10-15% місячного доходу, а той, хто добре заробляє, можливо, лише 2%. Тому швидкість зростання цін у квітні для багатьох була дуже різною та, може, хтось відчув навіть зниження своєї купівельної спроможності», — підсумував експерт.
За останній рік вартість вегетаріанського борщу за середніми цінами великих продуктових мереж зросла в 2,4 рази, або на 29,4 грн. Ця страва на початку травня 2019 року обходиться в 50,4 грн, тоді як минулого року коштувала всього 21 грн. А вартість борщу з м'ясом за рік зросла на 41%, або на 38,8 грн. Ця страва станом на травень 2019 року обходиться в середньому в 133,1 грн, тоді як у минулому році коштувало 94,3 грн.