Добовий обсяг виробництва олії Україна експортує кілька тижнів

15 квітня 2022, 15:25 1473

За 14 днів Україні вдалося експортувати 24 тис. т олії. За мирних часів це становило добовий обсяг її виробництва в Україні.

Про це повідомив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук під час онлайн-конференції «Логістичні питання для українських експортерів».

«Олійна галузь експортоорієнтована, адже внутрішнє споживання складає лише 400 тис. т, а 95% виробленої продукції йде на експорт. Раніше вивозили все морським шляхом. На сьогодні задіяні всі можливі авторесурси для доставки харчових вантажів, але цього недостатньо. «Укрзалізниця» робить усе можливе, щоб вивезти українську соняшникову олію, але Європа не готова приймати, в них немає терміналів з потрібними ємностями», — зазначає Степан Капшук.

За його словами, в українських портах знаходяться мільйони тонн перехідних залишків олії. Після нападу росії на Україну переробні заводи зупинились, але невдовзі відновили роботу, і сьогодні працює 6 із них.

«1 цистерна олії — це $120 тис., що рівносильно вартості 4-5 цистерн зерна.  

Якщо брати в стратегічному плані щодо логістики, то сьогодні ми замкнуті, адже, на мою думку, не зможемо перевозити більше 150 тис. т олії залізничним транспортом. Без відкриття додаткових шляхів ми проблему не вирішимо», — резюмував Степан Капшук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua