Через замінування посівна не відбудеться на 10% площ

13 квітня 2022, 11:09 1019

Близько 10% площ в Україні можуть залишитися невикористаними за нинішньої посівної кампанії через ризик їх замінування.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону #UAразом.

«Справді на близько половині територій, які були окуповані та звільнені, або на яких продовжуються воєнні дії, є ризик мінування. Це не стосується всієї території України. Якщо їх оцінити в межах усієї держави, то це може бути до 10% посівних площ. Залишається великий ризик того, що ми можемо не встигнути фізично їх розмінувати та використати для нинішньої посівної кампанії», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, до цих 10% також слід віднести й посівні площі на тимчасово окупованих територіях.

При цьому Тарас Висоцький наголосив, що тих 70% площ, які вдасться засіяти навіть за найпесимістичних прогнозів, достатньо для повного забезпечення всієї внутрішньої потреби України, зокрема й для часткового експорту.

«Умовний недобір може бути на рівні 30% від середньорічного валового виробництва. Але все-таки це некритично, оскільки для внутрішнього споживання ми зазвичай використовували близько 30-40% усього виробництва зернових, зокрема для потреб тваринництва», — пояснив Тарас Висоцький.