Блокада портів: відсутність української олії відчуває весь світ

25 червня 2022, 08:00 2115

Соняшникова олія — один із трьох китів українського експорту агропромислової продукції.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». 

Як зазначається, на відміну від пшениці та кукурудзи (2 інші великі складові українського агроекспорту), соняшникова олія є продуктом переробки, тобто продуктом із доданою вартістю, який виробляється на території України. 

В УКАБ підкреслили, що за результатами 2021 р. Україна змогла експортувати 5,1 млн т даного продукту. ТОП-5 світових експортерів соняшникової олії в світі в 2021 р.: 1 місце — Україна з обсягом 5,1 млн т; 2 — росія, 2,4 млн т; 3 — Нідерланди, 0,7 млн т; 4 — Туреччина, 0,6 млн т; 5 — Аргентина, 0,6 млн т. 

«Вже не один рік Україна тримає статус найбільшого світового експортера соняшникової олії. І зараз вона робить усе можливе, щоб і надалі забезпечувати нею світ, адже обмеження українського експорту через блокування морських портів російськими військами призвело до різкого зростання цін на всі види рослинних олій та їх дефіциту. Багатьом країнам світу немає різниці, яку рослинну олію споживати: соняшникову чи ріпакову, соєву чи пальмову. Тобто в багатьох випадках вони є взаємозамінними. 

Розуміння того, що тимчасово український експорт заблоковано, призвело до зростання цін на всі рослинні олії на 23% буквально за місяць (дані індексу FAO за березень 2022 р.). І тому в розблокуванні морських портів є дуже багато зацікавлених сторін як з боку України, так і світу, і це буквально стосується кожного мешканця нашої планети», — підкреслюють в УКАБ.