Блокада Азова. Росія продовжує перевіряти українські кораблі, ціни фрахту ростуть

10 грудня 2018, 15:28 1898

В порту Маріуполя ситуація стабілізувалася, суди стоять під обробкою — порт працює.

Про це розповів начальник Маріупольської філії Адміністрації морських портів України (АМПУ) Ігор Барський, передає Liga.net.

«Маріупольський порт обслуговував в середньому близько 50 суднозаходів в місяць. Це приблизно 5 судів в день. Зараз під обробкою в порту коштує шість кораблів. Можна було б говорити, що порт працює в звичному режимі, якби не тривали затримки суден. Їх зупиняють, перевіряють, ставлять в чергу. В результаті судновласники підняли вартість фрахту до $7 на тонні», — сказав він.

За його словами, з Маріуполя в порти Італії фрахт коштував  $21, тепер — $ 28. А вартість фрахту з портів Чорного моря  —  $15. Фрахт з Маріуполя дорожче через необхідність проходження каналів і проток, а затримки збільшують його вартість ще більше. Тепер фрахт майже в два рази дорожче, в порівнянні з портами Чорного моря.


Для довідки: з 22 листопада до 1 грудня не було пропущено жодного судна в сторону українських портів. Маріупольський п орт стояв тиждень. В  очікуванні входу в Азовське море в окремі дні накопичувалось більше 30 судів, які прямували в порти Маріуполя і Бердянська. 1 грудня пропустили перші три судна: один в Бердянськ, два в Маріуполь. Після цього потроху почали пропускати.