Біоенергетика може давати €1 млн доходу на рік

26 травня 2018, 10:45 8129

Жодне з джерел альтернативної енергетики не дає такого ефекту, як біогазовий комплекс. Станція потужністю в 1 МВт може за «зеленим тарифом» генерувати дохід в €1 млн на рік без урахування експлуатаційних витрат.

Тобто, реально отримувати €90 тис. на місяць операційного доходу, або €3 тис в день, говориться у повідомленні «Української аграрної конфедерації».

На думку генерального директора УАК Павла Коваля, енергетичні інвестиційні проекти стають крос-галузевими: в них поєднується біоенергетика та сільське господарство, або житлово-комунальне господарство та енергетика.

«На перетинах цих галузей виникають синергетичні ефекти, а успішна реалізація інвестиційних проектів охоплює одразу три аспекти —  економічний, екологічний та соціальний. Ринок  Європи та США насичений інвестиційними проектами,  які вирішують саме соціальні та екологічні проблеми. Натомість в Україні є час, щоб вийти на оптимальні економічні показники», — розповів Коваль.

За словами директора ТОВ «Ecodevelop» Сергія Шпака, існують 4 основні проблеми, які можуть стати перепонами для майбутніх інвесторів.

«Це, зокрема, необхідність розробки детального бізнес-плану майбутнього проекту, який має враховувати навіть якість сировини, яку перероблюватиме установка. Інші питання — правильний вибір земельної ділянки, супровід по документам,  підключення до «зеленого тарифу», а також залучення інвестицій. Тобто, за комплексного та зваженого підходу бар'єри у реалізації біогазових проектів можна легко подолати», — вважає він.

На думку  комерційного директора ТОВ IKNET Юрія Подоляка, перевагою ринку біогазу — це можливість працювати винятково легітимно. Особливо, під час процедури відведення землі чи отримання «зеленого тарифу».

«Попри  всі бар'єри в реалізації біогазових комплексів — відсутність комплексного підходу та консалтингових послуг у цьому сегменті, монополізацію енергетичного ринку, прогрес впровадження біогазових ноу-хау в Україні очевидний. Адже біогазові технології дають можливість максимально здешевити виробництво, вирішуючи при цьому  екологічні проблеми щодо органічних відходів, значно збільшивши прибутки», — повідомляє УАК.