Акциз на пальне для аграріїв: яка економія та контроль

26 липня 2024, 08:00 665

Прийняття закону про пільгову ставку акцизу на пальне дасть українським аграріям дуже суттєву знижку на дизель.

Таку думку висловив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн виданню Delo.ua

За його розрахунками, якщо брати розмір такої знижки акцизу в €100, то пальне для аграріїв коштуватиме на 5 грн/л дешевше.

Сергій Куюн зазначив, що така практика щодо пільгових ставок дійсно є в ЄС. Але там дуже сувора система контролю за цільовим використанням цього пального. Дуже важливо, щоб під виглядом аграрного дизеля не відбувалася торгівля на АЗС.

Він зауважив, що в країнах ЄС фермери сплачують акциз, але потім через розмір своїх посівних площ доводять, що пальне було використано саме для сільгосптехніки, і їм цей акциз компенсують. За словами експерта, дуже важливо, щоб і в Україні також працювали механізми контролю та захисту від зловживань, і пільгове пальне не опинялося на комерційному ринку.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук говорить, що під час розробки законопроєкту такі механізми закладаються. За його оцінкою, аграрії використовуватимуть 1,5 млрд л палива на рік.

«Ми не будемо вигадувати велосипед, а візьмемо досвід США та Європейського Союзу. Будемо брати кращі практики, наприклад, пропишемо вимогу фарбувати пальне в інший колір. Або це буде інший механізм. Для цього в робочій групі і є податкова, яка відповідатиме за адміністрування» — зауважив Ковальчук.

За його словами, законопроєкт має всі шанси бути ухваленим, оскільки має підтримку серед парламентської фракції «Слуга Народу».