В Україні запустять перший проєкт з використання метеорадара в агро

05 вересня 2023, 14:50 5358

Запуск проєкту із використання метеорадара у сільському господарстві відбудеться у Вінниці. Реалізатори проєкту — українська компанія ТОВ «Френдт» та розробники зі Словаччини MicroStep MIS та MPS System — з часом планують забезпечити високоточними даними всю країну. Для цього, за попередніми підрахунками, вистачить 7 метеорадарів.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник ТОВ «Френдт» Віталій Шуберанський та зазначив, що у європейських країнах працює багато метеорадарів для різних сфер: авіація, комунальні служби тощо, але інтерпретація даних щодо погодних умов для сільського господарства не має аналогів у світі.

Розробники інноваційної технології розповідають, що найважливішим фактором, який впливає на вирощування сільськогосподарських культур, є погода. Якщо в розрізі точного землеробства можна визначати зони продуктивності поля, агрохімічний фон, фізичні властивості ґрунтів, то погоду проаналізувати точно поки немає можливості. Водночас саме цей фактор впливає на урожайність на 90%.

З 2019 року ТОВ «Френдт» почало співпрацю з компанією, яка спеціалізується на обладнанні для метеорології, над створенням рішення, яке б дозволяло визначати кількість опадів з дуже високою точністю на кожній ділянці поля. Таким чином, буде встановлено метеорадар, який працюватиме в радіусі 200 км, та ряд додаткових датчиків та сенсорів, що допомагатимуть вирішити поставлене завдання. 

propData.content.image
Віталій Шуберанський, засновник ТОВ «Френдт»

На першому етапі сітка відображення опадів за будь-який період буде становити 36 га. Щоб було зрозуміло — це аналогічні дані, якби у нас у кожному секторі 36 га стояла метеостанція. Я вважаю, що, маючи такі дані, ми зможемо точно виділити вплив кожного фактора на врожайність та спланувати ресурси таким чином, щоб збільшити прибуток з одного гектару.

За його словами, метеорадар фіксує фактичні опади та тип опадів (дощ, сніг, град) із дуже високою точністю. На даний момент сітка становить 36 га, а з моменту запуску пілотного проєкту та спільного доопрацювання програмного забезпечення вона складатиме 1 га. Маючи точні статистичні дані, можна буде оптимально підібрати гібриди чи сорти, запланувати норми висіву, кількість добрив.

«Після накопичення даних ми зможемо виводити певні алгоритми для кожного поля. Дуже важливо знати, коли саме і скільки випадає опадів. Також для агрономів будуть корисні дані щодо опадів у момент збирання культур комбайнами, можна буде якісно спланувати логістику та переміщення між полями у випадку опадів. Ця технологія принесе дуже значний результат у плануванні вирощування сільгоспкультур, в управлінні елементарними ділянками полів, у якісному управлінні поливними системами», — зазначає Віталій Шуберанський.

Повна вартість проєкту з інфраструктурою — в межах $500 тис. по 1 радару. Кошти для реалізації компанія отримала у межах заявки до Словацької агенції міжнародного співробітництва в галузі розвитку (SlovakAID).


Антоніна Кутова, спеціально для AgroPortal.ua