Українка зробила важливе для органічного виробництва відкриття

04 вересня 2022, 12:44 3341

Українська вчена, доцентка кафедри екології Національного лісотехнічного університету України Вікторія Оліферчук відкрила новий у світі рід ендофіту.

Про це повідомляє  «Бізнес Мережа Cільських Жінок України» у Facebook.

Як зазначається, новий для науки рід зможе відновити тисячі гектарів заповідних територій на сході та півдні України, знищені через війну, а також ґрунти, деградовані після видобування корисних копалин, та агроценози, де довгі роки використовувались інтенсивні технології обробітку землі.

«Ще у 2002 році я з чорного трюфеля виділила штам симбіотичного гриба-ендофіта, на основі якого згодом був вироблений препарат «Міковітал», — розповіла Вікторія Оліферчук.

Препарат застосовували по всій території України на полях, у садах, на різних культурах, і скрізь спостерігались чудові показники приросту рослин, їхньої продуктивності та врожайності, а також відновлення мікоризного симбіозу, покращення живлення рослин, збереження вологи, покращення загального імунітету рослин.

«Весь цей час думала, що це так проявляє себе штам трюфеля, задепонований мною в Інституті мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України під назвою Tuber melanosporum VS1223. А нещодавно вдалося провести генетичний аналіз, секвенувати штам. Світовий GenBanc підтвердив, що це абсолютно новий для науки рід. Я його назвала Vitasergia svidasoma. В GenBanc йому присвоєно спеціальний номер, за яким його можна знайти, — PRJNA807518 (Vitasergia svidasoma PRJNA807518)», — уточнила Вікторія Оліферчук. 

Зараз вона працює над повним описом роду та виду, патентує його, і скоро люди не тільки в Україні, але й в усьому світі зможуть ним користуватися.

«В органічному виробництві треба працювати на основі науково обґрунтованої технології, дуже системно. Не можна в ґрунт вносити все підряд, адже це відбивається на ньому, на рослинах, і в кінцевому результаті — на людському здоров’ї. Треба грамотно підбирати організми, щоб вони працювали не сезон, а постійно, щоб створена Богом симбіотична система — мікориза — лише підсилювала свої корисні властивості у ґрунті», — вважає науковець.


Для довідки: мікоризні гриби є основою трофічних (харчових) взаємозв’язків в екосистемах та основою життя рослин на Землі. Вони є також основою регуляції обміну поживними речовинами та відповідальні за покращення властивостей ґрунту. Основним процесом, який забезпечує депонування (збереження) вуглецю в екосистемі є утворення мікоризи. Від складу мікоризних асоціацій у ґрунті  його видової, трофічної, просторової структури  залежить склад газів, що виділяється в атмосферу та їх співвідношення. Отже наявність мікоризи є основою для збереження клімату планети.