ГМ-продукти важливі для економіки та екології

14 жовтня 2023, 12:00 3773

Генетично модифіковані культури можуть дати низку економічних та екологічних переваг. Якби ЄС прийняв ГМ-культури в той же час, як і Північна Америка, то загальні викиди парникових газів скоротилися б на 7,5% від загального обсягу, що склало б 33 млн т СО2 щорічно.

Про це йшлося під час семінару «Біотехнології в аграрному секторі: міжнародний досвід державного регулювання та розвитку ринків». 

У період з 1995 по 2019 рік, за даними ФАО, індекс сільського господарства для країн ЄС зріс на 7%, тоді як той же показник у США зріс на 38%.

«ГМ-культури безпечно вирощуються та споживаються з 1994 року, тобто протягом 30 років. Комерційні та наукові впровадження ГМ-продуктів супроводжувалися оцінкою ризику та безпеки харчових продуктів. Встановлення бар'єрів повязано виключно з політичними мотивами, а не з погляду наукових даних. ГМ-культури сприяють збільшенню урожайності, зниженню викидів парникових газів. Це також ключовий фактор для пом'якшення кліматичних змін. Ігнорування інноваційних харчових технологій призводить до підвищення цін на продукти харчування для всіх споживачів», — наголосив доктор Стюарт Сміт з університету Саскачевану, Канада. 

ГМ-культури вже принесли ряд економічних та екологічних переваг, і, на думку вчених, очікується, що наступний етап — поширення генно-відредагованих культур — розширить ці переваги. 

«Редагування геному надає нові молекулярні інструменти для індукування мутацій. Отримані продукти неможливо відрізнити від продуктів звичайного розведення», — додав доктор Ендрю Робертс.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua