Багатьом виробникам цибулі цього сезону було непросто зберегти якість продукції тривалий час, адже для них це був перший досвід.
Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак у коментарі EastFruit.
Він пояснив, що після того, як минулого року оптові ціни на цибулю перевищили 1 $/кг навесні, багато хто вирішив заробити не лише на вирощуванні, а й на зберіганні цибулі. Це призвело до різкого зростання виробництва та високих цін під час збирання в Україні. Однак подібні тенденції були відзначені і в інших країнах: Молдові, Грузії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизстані, Казахстані, що призвело до величезного надлишку цибулі на ринку.
«Крім того, вирощування цибулі в Україні перемістилося до центральних та західних регіонів країни з півдня, де виробництво було фактично знищене російськими окупантами. А у цих регіонах умови для вирощування суттєво відрізняються, що створило проблеми під час зберігання продукції. В результаті вже в лютому-березні багатьом довелося розпочати перебирання цибулі, оскільки вона почала псуватися. При цьому ціни стагнували та повільно знижувалися. Не дивно, що на даний момент оптові ціни на цибулю в Україні нижчі, ніж зазвичай у цей період року», — говорить Андрій Ярмак.
Результатом таких низьких цін на цибулю в Україні став різкий експорт цих овочів до країн Євросоюзу, де два роки поспіль були проблеми з урожайністю цибулі через літні посухи. Проте експорт не допоміг підтримати ціну на цибулю.
«А зараз очікувати суттєвого зростання цін уже не доводиться, хоч до початку сезону все ще залишається чимало часу — збирання ранніх сортів цибулі в Україні розпочнеться лише у середині червня», — прогнозує експерт.
І додає, що цибулю нового врожаю вже експортують з Узбекистану та інших країн із теплим кліматом, і ціни на неї також рекордно низькі. Тому ситуація для виробників цибулі поки що залишається непростою.