В Україні під час війни продовжують вирощувати «кольорові» зернові

21 червня 2022, 17:07 1241

Агропідприємство Красилівської громади Хмельницької області, яке кілька років тому почало вирощувати функціональні сільгоспкультури, не припиняє лабораторні дослідження та продовжує у воєнний час сіяти голубозерний та голозерний ячмінь, чорнозерну пшеницю.

Про це розповів головний агроном підприємства Василь Косюк «Суспільному».

За словами головного агронома, споживання таких зернових корисніше, а продукти з них набули популярності у світі серед людей, які дбають про здоров’я. Функціональне збіжжя поки вирощують для внутрішніх потреб підприємства, яке має власні пекарні, крупорушки та виготовляє макаронні вироби.

«Ми готуємо з нашої функціональної пшениці та ячменю продукти здорового харчування. З чорнозерної пшениці робимо макарони, які мають природний шоколадний колір. З білої пшениці робимо пластівці, з голозерного ячменю — крупи. Поки працюємо для внутрішнього ринку. А далі не знаю. Можливо, вийдемо і на зовнішні ринки», — каже Василь Косюк.

Насіння функціональних зернових, за словами головного агронома, господарство мало своє. Його розмножили в попередні два роки із зерна, наданого Одеським селекційним інститутом.

«Ячмінь ми посіяли з власного зерна: блакитний голозерний, звичайний голозерний — це для наших функціональних продуктів, а також чорнозерну пшеницю. Ми ці сорти поки не реалізовуємо, використовуємо їх для виготовлення продуктів харчування», — додає Косюк.