Одеські науковці знайомлять аграріїв з новими сортами пшениці

10 червня 2022, 12:55 2579

В Селекційно-генетичному інституті та мережі його дослідних господарств стартував сезон проведення Днів відкритих дверей, в межах яких кожен охочий аграрій може завітати у зручний час на демонстраційний полігон інституту в Одесі або приїхати до господарств і ознайомитись із сортами озимої м’якої та твердої пшениці, сортами ярого та озимого ячменю різних груп використання.

Науковці відзначають, що сьогодні українських сільгоспвиробників турбує не лише питання експорту зернових, але й наявність необхідної кількості високоякісного насіння озимих під посів урожаю-2023.

Внаслідок війни росії проти України зазнали пошкоджень об’єкти наукової інфраструктури НААН, розташовані у Херсоні, Харкові, Сумах, Чернігові та Київській області. Частина з них і нині знаходиться на окупованих територіях. Сьогодні Селекційно-генетичний інститут НААН і мережа його дослідних господарств залишаються чи не єдиним діючим острівцем науки на півдні, що може забезпечити агровиробників якісним та доступним насінням вітчизняної селекції необхідних репродукцій.  

За словами директора Селекційно-генетичного інституту Вячеслава Соколова, сорт і насіння стають найбільш доступним і ефективним засобом забезпечення сільгоспвиробництва, адже кожен новий сорт і сортозаміна може дати 15-20% додаткового врожаю, а сортооновлення високоякісним сортовим насінням високих репродукцій забезпечує ще 10-15% урожаю зернових культур.

«Всього в Державному реєстрі України рекомендовано до поширення 63 сорти озимої м’якої пшениці. Кожний рік Селекційно-генетичний інститут реєструє 3-5 нових, ще більш досконалих сортів. Наприклад, для чіткої орієнтації виробників у виборі сорту проведена їхня класифікація за реакцією на агрофон та провідними ознаками і властивостями», — зазначає Вячеслав Соколов.

Так, для середніх і низьких агрофонів науковці рекомендують групу високорослих сортів напівінтенсивного типу: Пилипівка, Журавка одеська, Місія одеська, Нива одеська та нові сорти Покровська та Спадщина одеська. Група сортів інтенсивного типу універсального використання представлена 27 сортами з різною позитивною реакцією на агрофон: з більш високою реакцією, кращі сорти — Мудрість одеська, Катруся одеська, Оранта одеська, Октава одеська, Перспектива одеська та ряд нових сортів — Основа одеська, Вигода одеська, Удача одеська.

«Найбільш вагомим досягненням СГІ є сорти екстрасильної пшениці, які за хлібопекарськими якостями знаходяться на рівні кращих світових досягнень ярої канадської пшениці — Зиск, Гладь, Вагома, Мудрість одеська, Кантата одеська, Октава одеська, Оптима одеська. В умовах змін клімату великого значення набувають і ранньостиглі сорти — Кругозір, Фортеця, Манера одеська, Основа одеська, Довіра одеська, які уникають найбільш згубних посушливих умов і розвантажують збирання урожаю. В сортименті СГІ є сорти, за морфологією схожі на європейські, але з більш високою продуктивністю та адаптовані до місцевих умов; сорти з комплексним імунітетом; сорти напівкарликового типу», — додає Вячеслав Соколов.

Графік проведення Днів відкритих дверей:

  • 7-17 червня — Селекційно-генетичний інститут (м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3);
  • 6-20 червня — ДП «Експериментальна база «Дачна» (Одеська область, с. Дачне);
  • 6-16 червня — ДП ДГ «Покровське» (Одеська область, с. Маринівка);
  • 9-24 червня — ДП ДГ «Зелені Кошари» (Миколаївська область, Первомайський район, с. Зелені Кошари).