Урожайність картоплі знизиться через весняні заморозки

13 липня 2024, 12:33 1017

Господарство «Раст-Агро» (Дніпропетровська область) може отримати урожай картоплі на 20-30% нижче, ніж торік, через приморозки.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів власник підприємства Андрій Романів, пише AgroTimes.

«Весняні приморозки нас не оминули — доходило до -3°С, а по ґрунту, напевно, й до -5°С, — розповів він. — Картопля підмерзла. Із 7 га картопляного поля — 3 га під агроволокном, і останні витримали зниження температури абсолютно нормально, без втрат. Решту 4 га приморозило, але повної загибелі бадилля не відбулось. Чесно кажучи, у нас вперше трапилася така ситуація через погодні умови, та й це непрофільний для нас продукт».

Впродовж літа пошкоджена морозом картопля відновилася, додає Романів. Звичайно, це буде вже зовсім інша урожайність та інші терміни дозрівання, але в цілому господарство продукцію не загубило.

«Картопля — така культура, що все одно потім ростки кине, але урожайність може бути нікудишньою, тобто виробництво цього сезону стане нерентабельним, — резюмував виробник. — Ми ж нормально проскочили, тому що у нас на той момент були ще сходи капусти, цибулі та моркви, які не бояться приморозків».