Україна збере на 30% менше соняшнику

28 жовтня 2022, 17:10 2244

В Україні триває збір соняшнику, і станом на 20 жовтня 2022 року вже зібрано 68% площ на підконтрольній території.

За попередніми оцінками, українським аграріям вдасться зібрати 10,5 млн т насіння соняшнику, що на 30% менше середньорічного показника за останні 3 роки, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Зменшення валового збору відбулося як за рахунок посівних площ, так і за рахунок врожайності. Посівні площі зменшені на 26% — до 4,7 млн га в порівнянні з середнім показником за 3 останні роки через тимчасову окупацію частини територій України, а також неможливість проведення господарської діяльності на частині територій, що були звільнені або знаходяться поруч із територіями ведення бойових дій. Щодо врожайності, то за попередніми оцінками середня врожайність становить 22,4 ц/га, що на 5% нижче за середній показник за останні 3 роки», — говориться у повідомленні УКАБ.

Експерти підкреслюють, що загалом 2022/23 МР складний для українських виробників насіння соняшнику не лише через війну та фінансові труднощі (низька ціна на продукцію та проблеми з реалізацією через обмеження експорту соняшникової олії), а й через тяжкі умови під час збирання. Затяжні дощі восени відклали у часі збір врожаю насіння соняшнику та частково погіршили якість насіння. Однак вирощених обсягів вистачить як для задоволення внутрішніх потреб, так і частково для зовнішнього ринку.

«Наразі важливо, щоб продовжив роботу зерновий коридор, за допомогою якого, зокрема, експортують соняшникову олію. Продовження роботи даного каналу дозволить аграріям отримати кошти за вирощену продукцію та провести весняну посівну», — пояснюють в УКАБ.