Україні загрожує великий обсяг імпортної цибулі

28 грудня 2023, 15:28 4242

Виробництво цибулі в сезоні 2022/2023 зросло майже в усіх країнах ЄС, крім Польщі. Рекордні врожаї — в Узбекистані та Центральній Азії загалом. Тож ця продукція може потрапити й на ринок України.

Таку думку в огляді журналу «Садівництво по-українськи» висловив аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО Євген Кузін, пише AgroTimes.

У більш південних регіонах сезон розпочнеться з Ірану в лютому, потім підуть Єгипет, Туреччина, Центральна Азія тощо.

«Тобто в України залишається не так багато часу до того як на ринок потрапить, можливо, великий обсяг продукції з основних країн-постачальників, — зазначає Євген Кузін. — На світовому ринку цибулі негативних чиннників, які тиснуть на її ціну, більше, ніж позитивних».

В Україні ціни на цибулю минулого сезону піднімалися через втрату південних плантацій, у ЄС — через посуху. Із ЄС до України цибуля також потрапляла за високими цінами, ще більше підвищуючи їх на українському ринку, підкреслює аналітик.

«Водночас до України не експортувалась цибуля з Центральної Азії, оскільки виробники звідти орієнтувались на Пакистан через повінь улітку, а остаточно її запаси були знищені приморозками взимку, — розповідає експерт. — Це ще більше підвищило ціну на українському ринку».