В цьому році ціни в середині червня помітно вищі, ніж рік тому, і це при тому, що фермери, трейдери і насіннєві компанії ще навесні підтвердили інформацію про те, що площі під озимою цибулею збільшились, повідомляє «Інфо-Шувар».
За даними аналітиків, станом на 13 червня 2019 року виробники Південного регіону пропонують цибулю по 9-11 грн/кг (0,3-0,36 €/кг), від початку тижня ціни піднялись на 7-10%. На гуртовому ринку «Шувар» у Львові, рання цибуля сьогодні пропонується по 14-16 грн/кг (0,46-0,53 €/кг). Рік тому ці показники були мінімум в 2 рази нижчими.
«Високі ціни на цибулю в другій декаді червня пов'язані із погодою на Півдні — головному регіон виробництва цибулі в Україні. Дощі не дозволяють повноцінно проводити збирання врожаю, а попит на ранню цибулю зростає. Тому на цьому тижні фермери Херсонської області навіть трішки підняли ціни. Погода може стабілізуватись вже на наступному тижні. Якщо так і буде, ціни дуже швидко почнуть знижуватись», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
За даними українських виробників, продажі озимої цибулю триватимуть аж до середини липня, і саме в цей період очікується зниження ціни. Потім, після невеличкої перерви, розпочнуться продажі розсадної цибулі. Пізні сорти цибулі фермери почнуть збирати від початку серпня.
Ще в кінці травня і на початку липня виробники і трейдери були впевнені в тому, що ціни на українську цибулю в серпні і взагалі, протягом всього сезону, будуть досить низькими. Приводом для таких припущень була інформація про суттєве розширення виробничих площ за рахунок збільшення плантацій в спеціалізованих господарств і появі т.з. «новачків», які вирішили інвестувати в цей бізнес після рекордно високих цін в попередньому сезоні.
Але сьогодні прогнози учасників ринку стали більш обережними, зливи і град в першій половині червня можуть негативно вплинути на врожайність пізньої цибулі, зазначають аналітики.