Сівба на Львівщині стартувала на три тіжні раніше, ніж торік

06 березня 2024, 11:58 763

Сільгоспвиробники розпочали посів ранніх ярих зернових і зернобобових культур в окремих районах Львівської області.

Як говориться у повідомленні департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА, завдяки теплій погоді посівна-2024 розпочалась майже на 3 тижні раніше, ніж рік тому.

Перші площі посіву під ярою пшеницею та ярим ячменем з’явились у Червоноградському та Стрийському районах області. Посів гороху, вівса орієнтовно розпочнеться за півтора-два тижні.

За даними департаменту, в комерційному секторі посівна площа ранніх зернових і зернобобових культур, а саме ярої пшениці, ярого ячменю, вівса, гороху, становитиме 14,5 тис. га, або 3% до структури загальної посівної площі 2024 року. За всіма категоріями господарств площа становитиме 44,1 тис. га, або 6% до загальної посівної площі Львівської області.

«Цьогорічні погодні умови дали можливість нашим аграріям розпочати посівну на 19 днів раніше, ніж минулого року. Також погода сприяє проведенню повторного ранньовесняного підживлення озимих культур. Тобто можемо говорити про доволі непогані умови на старті. За попередніми прогнозами, у сезоні 2024/25 загальна посівна площа на Львівщині суттєво не зміниться, проте більш помітною буде зміна структури посівів. Так, з великою ймовірністю посіви озимих збільшаться внаслідок зменшення посівів під ярими культурами», — зазначила директорка департаменту Тетяна Гетьман.

Уточнюється, що цього року посіви під озимими культурами на Львівщині збільшились на 2,9%, насамперед завдяки розширенню площ під озимою пшеницею на 2,8 %, озимим ячменем на 8,2% та озимим житом на 3,1%.

У структурі посівів ярих культур очікується насамперед збільшення площ під технічними культурами, тоді як рекордсменом за зменшенням посівних площ може стати кукурудза.