Площа зрошувальних земель на Одещині зросте на 50%

09 червня 2021, 13:17 2445

Пілотний проект з розвитку зрошуваного землеробства готується до реалізації в Одеській області.

Це в короткостроковій перспективі збільшить площі поливних гектарів регіону майже на 50%, пише «Голос України».

У зв'язку із цим, в ОДА відібрано шість-сім проектів, які при одержанні фінансування й реалізації дозволять регіону вже в наступному році збільшити площу зрошуваних земель на 25 тис. га, а врожайність сільськогосподарських культур прогнозовано зросте на 20—25%.

Для запуску пілотного проекту ОДА просить облраду перерозподілити витрати в рамках програми «Аграрна Одещина на 2019 — 2023 роки» і спрямувати 6,5 млн грн на розробку проектно-кошторисної документації з відновлення і будівництва систем меліорації в регіоні.

За даними Одеської ОДА, в області налічується 226,9 тис. га зрошуваних земель, що становить майже 11% ріллі, на яких вирощуються зернові, овоче-баштанні, технічні, кормові культури та плодово-ягідні насадження й виноград. Проте з наявних площ щорічно поливається максимум 30 — 40 тис. га, що становить 15-17% від можливого.

Зрошувані мережі, побудовані в області 40-50 років тому, здебільшого зношені на 100%, застаріли — як фізично, так і морально. Вимагає модернізації інженерна інфраструктура, насосні станції, магістральні водоканали тощо.

Вартість подачі води для поливу на Одещині через конструктивні особливості зрошуваних мереж у 5-6 разів вища, ніж в інших областях, що призводить до зростання собівартості отриманої на таких ланах продукції.