Про це нагадують вчені «Інституту здоров’я рослин» та рекомендують попередньо дізнатися, наскільки якісне насіння буде висіяне під урожай наступного року.
Відзначається, що посівні якості — це сукупність показників якості насіння, що характеризують його придатність до посіву (схожість, енергія проростання, маса 1000 насінин, чистота, життєздатність, вологість, зараженість хворобами, заселеність шкідниками), пояснюють в інституті.
Найважливішим показником, звичайно, є схожість. Відсоток схожості встановлений стандартом ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості». Він забезпечує проростання насіння в польових умовах і формування густоти посіву. Для розрахунку норми висіву обов’язково потрібно провести дослідження з визначення маси 1000 насінин та чистоти. Крім того, не менш важливим показником є енергія проростання насіння. Однак варто відзначити, що за допомогою стимуляторів росту та мікродобрив можна домогтися підвищення цього показника на 3-5%.
Та щоб отримати рівномірні здорові сходи, варто взяти до уваги ще один важливий показник, а саме — зараженість посівного матеріалу хворобами: адже відсутність інформації про наявність патогенів на насінні може значно погіршити стан сходів.
«Близько 70% хвороб сільськогосподарських культур передається через насіннєвий матеріал. Зараженість насіння хворобами — це наявність на поверхні чи всередині насінини, у міжнасіннєвому просторі, життєздатних патогенів, здатних за сприятливих умов спричинити ураження проростків, а при інтенсивному розвитку — навіть їх повну загибель. Фітопатологічна експертиза насіннєвого матеріалу дозволить виявити видовий склад патогенів, якими заражене насіння, після чого можна правильно підійти до вибору фунгіцидного протруйника», — консультує керівник агробіологічної лабораторії «Інституту здоров’я рослин» Володимир Конограй.
За його словами, аналіз досліджуваних у 2021 році зразків насіння свідчить про збільшення відсотка його зараженості збудником Fusarium spp. до 23% порівняно з попереднім роком із показником 12%.
«Також збільшився відсоток виявлення збудників Alternaria spp. — до 55%. Крім того, досить часто у досліджуваних зразках траплялися збудники твердої та карликової сажки. Для протруювання такого насіння потрібні спеціалізовані протруйники. А серед насіння бобових культур збільшилася частота виявлення бактеріозів», — розповідає вчений.
При купівлі вже протруєного насіння, зазначає Володимир Конограй, варто враховувати, що всі протруйники чинять фітотоксичний ефект, який може проявлятися у зниженні відсотка схожості насіння та збільшенні кількості аномальних проростків. Тож для зменшення цих побічних проявів варто під час посіву використовувати мікродобрива та стимулятори росту.