Бізнес на тюльпанах: технологія та посадковий матеріал

27 березня 2023, 11:30 2856

Подружжя з Черкащини, Анастасія та Роман Бовти, у власно змайстрованій теплиці вирощують 14 сортів тюльпанів.

Ідея квіткового бізнесу з'явилася в Романа, коли він побачив плантації тюльпанів у Нідерландах.

Анастасія Бовта

Чоловік працював далекобійником і бачив наживо ці поля в Нідерландах. І ми вирішили: чому б нам не створити свої власні поля тут в Україні, в Черкасах. Навесні замовляємо цибулини, влітку йдуть підготовчі роботи: закупівля та рубання дров, закупівля субстратів, мінеральних добрив. Наприкінці вересня цибулини привозять, і починається активна фаза роботи.

Цибулини замовляють у постачальника з Нідерландів. Цьогоріч виростили 18 тис. тюльпанів. 

Щоб отримати високу та міцну квітку, необхідно дотримуватися температурного режиму, вологості та світла. Та цього року відключення електроенергії стало одним із випробувань.

«У пригоді став генератор, виходили з такого становища, як могли. Теплицю опалюємо дровами, топимо 24/7, щоб тримати температуру 15-16°С. Використовуємо за сезон близько 20 кубів сосни або твердої породи», — пояснює підприємець.

Зрізають квіти у темну пору доби та зберігають у холодильній камері.

«Температура +2°С та постійна вентиляція. Зберігаємо без води. Таким чином квітка ніби впадає у сплячку. А безпосередньо перед продажем чи даруванням треба обрізати кінці квітки, поставити у воду, мінімум 2-4 години вона напивається, стає соковитою і хрусткою», — зазначає Анастасія.


Джерело фото: Суспільне Черкаси