Експорт української сої за перші п’ять місяців 2023/24 МР досяг максимального за останні чотири роки показника. Станом на початок лютого реалізовано майже 55% експортного потенціалу.
Про це повідомила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.
«У перші місяці сезону темпи експорту перевищували показники минулого року завдяки привабливим цінам на сою українського походження та високому попиту покупців», — пояснила вона і додала, що обсяг переробки в 2023/24 МР зросте на 8% порівняно з попереднім сезоном.
Експорт соєвої олії та шроту в цей період також вийшов на 4-річний максимум. Станом на початок лютого реалізовано майже 47% експортного потенціалу олії та 37% — шроту.
Світлана Купрєєва підкреслює, що Україна залишається привабливим постачальником для ЄС, зважаючи на територіальну близькість. Відсутність обмежень з боку ЄС щодо імпорту сої та продуктів її переробки з України підтверджує потребу ЄС в українських товарах соєвої групи та залишає їх ключовим напрямом збуту поточного сезону.
«Розрахунок маржі на початок лютого залишає сою у розряді найбільш прибуткових культур, що підтверджує прогноз розширення посівних площ сої наступного сезону. В такій ситуації виникає інша проблема — насіння сої розкуплене, попит в повному обсязі не задоволено. Тому фінальні площі сої здебільшого будуть залежати від вирішення цього питання», — підсумувала аналітик.