На Львівщині зібрано близько 45% від посівних площ картоплі, які поточного року становлять 98,7 тис. га в усіх категоріях господарств.
Як говориться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА у Facebook, в структурі виробництва 96% площ картоплі зосереджені в домогосподарствах населення, тоді як промислове виробництво займає всього 4%.
За оперативною інформацією, станом на 25 вересня у господарствах усіх категорій зібрано врожай картоплі на площі 43,9 тис. га. Загальний валовий збір становить 768,2 тис. т, урожайність — 175,0 ц/га. У сільськогосподарських підприємствах зібрано 11,2 тис. т картоплі на площі 0,5 тис. га (13% до посіву) з урожайністю 229,6 ц/га.
«Цей сезон, як і для інших культур, мав свої особливості й для картоплі. Тривалі високі температури дещо вплинули на процес вегетації культури, однак завдяки зусиллям аграріїв ми спостерігаємо стабільний урожай, що свідчить про ефективність застосування сучасних технологій вирощування, які дозволяють підвищувати якість і кількість урожаю», — зазначила т.в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмила Гончаренко.
Зазначається, що на Львівщині вирощується близько 8% картоплі від загального виробництва по Україні, а за площами вирощування область займає 2-ге місце.
За останні 5 років площі вирощування картоплі зросли на 4%, тоді як обсяги валового виробництва зросли на 14%. Поточного року загальний збір картоплі прогнозується в межах 1850 тис. т за середньої врожайності близько 190 ц/га.
«Для споживання населення використовується до 30% зібраного врожаю. Більшу частину картоплі населення реалізує під час збору врожаю, щоб не втратити його через недостатність потужностей для зберігання і промислової переробки», — зазначили у відомстві.
Промислові виробники здебільшого реалізують продовольчу картоплю на переробні підприємства для виробництва чипсів та крохмалю. З 2021 року переробку картоплі на крохмаль в області здійснює ТзОВ «Централ Плейн Груп».