Капуста на Вінниччині дала утричі меншу врожайність

19 жовтня 2024, 13:50 184

Урожай капусти у Вінницькій області цьогоріч втричі менший за минулий сезон.

Про це «Суспільному» розповів фермер Вадим Сивак.

«Якщо минулого року ми брали з гектара десь 60 т, то цього року — 15, в три рази менше», — сказав він.  

Вадим Сивак пояснив, що капуста не вродила через засуху та засилля шкідників. Через неврожай зросла й ціна — кілограм продають за 18 грн.

«Перша причина — погодні умови. Не було дощів, як минулі роки. Цей рік взагалі засуха, один дощ за ціле літо, то трохи важко. Шкідників дуже багато: білокрилка, капустяна муха завелася, яка нам найбільше пошкодила капусту, всю кореневу систему. Це найгірший шкідник, з яким стикались цього року», — зазначає фермер.

Врятувати врожай намагались обприскуванням, підбирали дощові дні для обробки рослин. Все для того, аби препарат не висох та потрапив на корінь.

«Спека не дозволяла обприскувати, тож усе робили тільки вночі. Орієнтувались, ловили моменти з дощем», — поділився Вадим Сивак.

Працівниця Олександра Пасіка, яка у сільському господарстві вже понад 12 років, говорить, що за весь період такого поганого врожаю не пам’ятає.

Попри неврожай, Вадим Сивак планує садити капусту й наступного року. Зазначає, що доведеться вкласти чималі гроші в зрошування.

«Якщо й будемо займатися, то розглядаємо, щоб робити свердловину і ставити полив. Як не буде води, то й не буде капусти. З кожним роком усе впирається в погодні умови. Будемо пробувати, здаватись не збираємося», — переконує фермер.