Фермери роблять ставку на ріпак

24 липня 2022, 09:50 7633

Перспективність тієї чи іншої культури сьогодні викликає багато питань, тож аграрії покладаються на ріпак, оскільки в Європі є на нього попит. Відмова від російського газу, нафти та вугілля сприяє більш активному виробництву альтернативного палива, зокрема з ріпакової олії.

Про це розповів власник ФГ «Зозуля» Сергій Зозуля, пише Аgrotimes.

«У нашій сівозміні є озимий ріпак, а крім того — озима пшениця, ярі ячмінь, соняшник, кукурудза та трохи сої. Ячмінь і сою додали в сівозміну цьогоріч, але не для продажу, а для насіннєвих потреб господарства», — розповідає Сергій Зозуля. 

Він додає, що господарство  повністю готове до жнив. Комбайни вже зібрали, готують автомобілі та склади. Також триває будівництво двох ангарів — для техніки та для зерна. Ще до війни господарство придбало для цього всі матеріали, а оскільки продукцію зараз важко продати, урожай потрібно буде десь зберігати певний час, вирішили будувати попри війну.

«Збиральна техніка, трактори в нас також від закордонних виробників. Загалом ми перейшли на імпортну техніку, оскільки бачимо, що вона демонструє вищу ефективність: потужніша, більш економічна у споживанні пального. Відтак рентабельність виробництва з нею вища», — зазначає Сергій Зозуля.