Експорт органічних ярих культур до ЄС знижується

28 січня 2024, 10:30 1142

Виробництво органічних ярих зернових в Україні зменшується. Це пов’язано як з переорієнтацією виробників на більш маржинальні культури, так і з тим, що європейські фермери можуть у необхідній для ринку кількості вирощувати цю продукцію за органічною технологією.

Про це розповів провідний фахівець із сертифікації «Органік Стандарт» Василь Шукалович під час вебінару «Зелені Агро Рішення. Органічна сертифікація: вимоги європейського та українського законодавства». 

«Експорт органічних ярих культур до ЄС знижується, і на сьогодні обсяги саме цієї продукції з України є незначними. Винятком може бути лише ячмінь, який за останній рік наростив показники експорту. Загалом за майже 8 років структура посівних площ в органічному виробництві в Україні значно змінилася. Якщо раніше ми більше інспектували бобових, ярих зернових, то зараз структура більш орієнтована на сою, кукурудзу, соняшник, тобто ті культури, які характерні для традиційного сільського господарства», — зазначає Василь Шукалович.

За його словами, в органічному виробництві для виробника завжди має важливість ринок збуту. Тобто аграрії не можуть вирощувати продукцію без якихось перспектив та «підв’язки» під певні контракти.  


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua