Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначається, за останні 5 років площі персиків скоротилися на 21% і в 2020 р. становили 2,7 тис. га.
«Персики в Україні вирощуються в основному на півдні. 81% вирощених персиків припадає на 4 області: Одеська, Херсонська, Дніпропетровська та Запорізька області. При цьому близько 50% вирощуються в господарствах населення, а 50% — фермерськими та промисловими господарствами», — уточнюють в асоціації.
Як підкреслюють експерти, саме для останніх характерне скорочення насаджень персиків та обсягів виробництва.
«На півдні України з кожним роком стає все більш посушливий клімат і стає все складніше вирощувати персики без використання додаткового зрошення. Для встановлення зрошувальних систем необхідні додаткові капіталовкладення. А в комбінації зі значною ціновою конкуренцією зі сторони імпортних поставок персику, часом це стає недоцільно», — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Україна імпортує в 2,8 рази більше персиків, ніж виробляє. В 2020 році імпортні поставки персиків становили 48,3 тис. т, а виробництво — 17,1 тис. т. При цьому експортні відвантаження практично відсутні. Основними країнами-постачальниками даного фрукту в 2020 році були: Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).
«Оскільки в цих країнах сезон дозрівання персиків припадає на літні місяці, що трішки раніше ніж в нас, пікові місяці поставок — червень та липень. Загалом за попередніми оцінками, цього року українці матимуть гарний врожай персиків навіть попри нещодавні значні опади», — підсумували в УКАБ.