Ціни на картоплю учетверо вищі торішніх і продовжать зростати

26 січня 2024, 16:17 2674

Ціни на картоплю цього тижня на українському ринку вкотре зросли.

Як повідомлє EastFruit, зараз картопля надходить у продаж по 18-25 грн/кг ($0,48-0,67/кг), що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

За словами українських фермерів, пропозиція місцевої картоплі під час збирання була обмеженою через відносно низький урожай у багатьох областях. Також були проблеми з якістю місцевої картоплі. Високі ж ціни на картоплю стимулюють імпорт — наразі на внутрішньому ринку продається також картопля виробництва Польщі, де ціни мінімум на 20% нижчі. При цьому внаслідок підвищеної активності українських імпортерів ціни на цю продукцію почали підвищуватися і в Польщі.

Як зазначають ключові гравці ринку, наразі запаси картоплі високої якості в українських господарствах дуже обмежені, тоді як попит на цю продукцію продовжує підвищуватися, особливо в сегменті високоякісної продукції. Це і є основною причиною зростання цін у цьому сегменті.

«У підсумку, наразі картопля на внутрішньому ринку України вже реалізується в середньому в 4 рази дорожче, ніж в аналогічний торішній період. Водночас більшість великих гравців ринку впевнені в подальшому зростанні цін у цьому сегменті. Зараз цінове зростання підігрівається інформацією про можливу нестачу пропозиції якісної картоплі в українських господарствах до завершення поточного сезону», — підсумували фахівці.